måndag 1 juni 2009

Mother´s Day or Dante´s Day











Klockan åtta på morgonen var vi på plats vid masten, för att "poppa fast" den sista biten av mastskenan. Det tog inte så lång tid att få dit de sista popnitarna. Nu var mastskenan på plats - TRODDE VI! Stig drog upp den lilla vagnen, i vilken storseglet ska hissas upp. Plötsligt åker den av mastskenan och alla små, små vita plastkulor i lagret rullar ut över asfaltsplan. Någon hade mätt fel på FEM centimeter...... Mastskenan satt för långt ner! Det skulle vara 300 mm mellan ..... och LOWER TRACK! Det var bara att "Börja om från början, börja om på nytt..... VARFÖR?! Straffarbete??? Bort med alla 139 skruvarna och 132 popnitarna. Dessutom fick vi leta reda på alla små, små plastkulor som låg på marken och försöka få dem på plats igen.

Solen den gassade från en klarblå himmel och det var verkligen hett att stå där i solen. Efter mycket slit, fick vi tillslut bort mastskenan och kunde nu förbereda för att flytta upp den FEM centimeter. Kom att tänka på Sisyfos som ständigt måste rulla en tung sten uppför ett brant berg. När han väl kom upp med den, så rullade den ner och han fick börja om från början....

Nåväl arbetet med att få dit mastskenan påbörjades igen. Alla 139 skruvar och 132 popnitar skulle dit igen. Popnitarna tog slut och jag fick agera budbil och åka till Erlandssons brygga i Solna. Tyvärr fanns inga popnitar i deras sortiment, så det var bara att åka vidare till Benns i Orminge. Där kom jag inrusande med andan i halsen prick 14.00, då de skulle till att stänga.

Tillbaka på Gåshaga Marina med popnitarna och fortsatt kämpande med mastskenan. Åtta timmar efter det att vi upptäckt att mastskenan satt FEM centimeter fel, hade vi åter fått den på plats.... Nu på rätt plats! Dessutom limmades ett stopp fast med sicalim på mastskenan, så att inte den lilla vagnen med alla de små, små plastkulorna skulle åka av igen.

En snabb överläggning och vi bestämde oss för att äta något och fortsätta arbetet med masten. Rostbiff, potatissallad, en nybakad rustik painriche och en bit St Agur på Anders fikaveranda i kvällssolen gjorde gott. Elkablar och tampar plockades fram och vi började dra dessa i masten. Än en gång råkade den lilla vagnen med de små, små plastkulorna åka iväg. Plastkulorna for naturligtvis ut, men denna gång fastnade de i sicalimmet, så det blev till att rengöra dessa och sedan åter igen pilla in dem i vagnen. Två timmar senare hade vi dragit tre elkablar och tre tampar för seglen i masten samt oljat in masten med mastprotection. Vi har i alla fall lärt oss vad LOWER TRACK är!

Väl hemma vid tiotiden på kvällen var det dags att koppla upp sig och skriva i bloggen. Satte igång datorn och plötsligt blev allt svart. STRÖMAVBROTT!!! Bloggskrivandet fick vänta en dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar